Vyberte stránku

HOŘČÍK – PRVEK ŽIVOTA

Hořčík je základní minerál, který je nezbytný pro správné fungování těla. Má velký vliv na fyzické zdraví i psychický stav člověka.

Dostatek tohoto prvku v těle je důležitým předpokladem pro správný přenos nervových vzruchů, zajišťuje normální fungování i kontrakce svalů a je důležitý také pro formování kostí, zubů a chrupavek. Kromě toho se hořčík v těle podílí na enzymatických reakcích, které jsou zdrojem energie pro celý lidský organismus.

Tělo dospělého člověka obsahuje asi 24 gramů hořčíku, z čehož je zhruba 60 % uloženo v kostech a zbytek je rozložen mezi svalovou hmotu a další části lidského organismu.

Nedostatek hořčíku v těle

Trápí vás nervozita, únava, svalové křeče nebo nespavost?

Na vině může být právě nedostatek hořčíku, se kterým se v dnešní době potýká více než třetina populace. O tento prvek člověka připravují také stavy, které zapříčiňují jeho vyšší spotřebu v těle. Svůj vliv má především složení stravy, které mnohdy omezuje vstřebávání hořčíku ve střevě.

Mezi faktory, které za tento problém mohou být zodpovědné, patří potraviny s vysokým obsahem vápníku, fosfátu a zinku (například průmyslově vyrobené potraviny, tavené sýry…), nedostatečný příjem vitamínů B1, B2 a B6, ale také zvýšený příjem tuků a sacharidů.

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku se může projevit celou řadou zdravotních potíží. V počátečních fázích se nedostatek hořčíku projevuje hlavně zvýšenou únavou, slabostí, bolestmi hlavy, podrážděností a nechutenstvím. Pokud s tímto deficitem člověk nebojuje, vyskytnou se brzy další obtíže. Bez hořčíku totiž svaly nejsou schopné dostatečně relaxovat, což vede k rozvoji brnění končetin a nepříjemných svalových křečí (například ranní křeče v lýtkách). Kromě toho se může nedostatek hořčíku v lidském organismu manifestovat psychickou nerovnováhou, depresemi a také špatnou kvalitou vlasů a nehtů. Mezi příznaky se také řadí zvýšená nervová dráždivost, nepříjemné cukání v oku a rozvoj dalších obtíží, jako je například hypertenze či srdeční arytmie.

Doporučená denní dávka hořčíku

Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí od 300 do 400 miligramů. Jedná se však pouze o orientační údaj, jelikož potřeba hořčíku je velice individuální. Zvyšuje se například s přibývajícím věkem. Na správný přísun hořčíku by měli ve zvýšené míře dbát také pacienti trpící onemocněním srdce. Potřeba hořčíku se zvyšuje také vlivem výraznější fyzické zátěže (hlavně u aktivních sportovců) nebo v případě pacientů, kteří se potýkají s cukrovkou (diabetem).

Jak doplnit hořčík

Zařadit potraviny bohaté na hořčík do běžného jídelníčku. Hlavními přirozenými zdroji hořčíku jsou:

banány, ořechy, luštěniny, avokádo, celozrnné pečivo, tmavá listová zelenina (kapusta, špenát, brokolice), mandle, kakao, kvalitní hořká čokoláda, sušené meruňky, fíky, jablka, mořské ryby, ovesné vločky, obilí, brambory, bulgur, různá semínka či neslazené minerálky.

 

Není-li přísun v potravě dostatečný, je vhodné ho získat prostřednictvím doplňků stravy s obsahem hořčíku.